Vanzadelhoff » Specials » Dromen

Welke soorten dromen zijn er en wat betekenen ze?

Welke soorten dromen zijn er en wat betekenen ze? Een mens droomt vier tot vijf keer per nacht. In Nederland zijn dat per nacht al meer dan vijftig miljoen dromen, over de hele wereld zelfs meer dan dertig miljard dromen! Toch is er nog zo weinig bekend over het ontstaan van de dromen en waarom we eigenlijk dromen. De informatie die bekend is gaat voornamelijk over de normale dromen. In deze special wordt ook aandacht geschonken aan andere vormen van dromen.

Ontstaan van een droom

Wanneer een mens gaat slapen, komt hij in vier fases terecht. De eerste fase betreft een zeer lichte slaap. Een deur die dichtslaat kan een oorzaak zijn waarom men al wakker wordt. De tweede fase betreft een iets diepere slaap. De deur die nu opnieuw hard dichtslaat wordt niet opgemerkt. De hartslag in deze fase daalt.

Fase drie betreft een diepe slaap. Bij wijze van spreke kan iemand naast het bed staan en schreeuwen, zonder dat de slaap verstoort wordt. Uiteindelijk komt men terecht in fase 4: de Rapid Eye Movement fase (REM). Hierin beginnen elektronische activiteiten plaats te vinden in de hersenen. De bloeddruk en hartslag dalen en de ademhaling gaat langzamer.

Soorten dromen

  1. Gewone 'huis, tuin-en keuken dromen'
  2. Verwerkingsdromen
  3. Waarschuwingsdromen
  4. Nachtmerries
  5. Repeterende dromen
  6. Informatieve dromen
  7. Dagdromen
  8. Wensdromen
  9. Negatieve ontknoping
  10. Positieve ontknoping
  11. Voorspellende Dromen
  12. Lucide of 'heldere' dromen
  13. Astrale Reizen / Spirituele Dromen
  14. Dromen over vorige levens
  15. 'Grote' dromen
  16. Natte droom
  17. Slaapwandelen
Een natte droom: waarom heb ik dat?

Een natte droom: waarom heb ik dat?

Een natte droom wordt vaak gezien als iets beschamends. Een ongemakkelijk gebeuren waar je liever niet over spreekt en dat je zo snel mogelijk wil vergeten. Het is echter helemaal geen beschamend gebe…
Alles over dagdromen

Alles over dagdromen

Hé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen, je fantasie laten gaan en misschien wel een geniaal idee bedacht. Misschien heb…
Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld!

Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld!

"En toen vloog ik zo over de bagagebanden heen om hem tegen te houden. En heel raar, maar toen kwam superman erbij en ik begon met hem te vechten. Heel raar allemaal". En zo bestaan er nog duizenden v…
Slaapwandelen: volwassenen en kinderen

Slaapwandelen: volwassenen en kinderen

Van slaapwandelen is het doel niet bekend. Er wordt niks verwerkt (wat bij nachtmerries wel het geval is) of opgewekt en slaapwandelen komt vooral voor bij kinderen onder de tien jaar. Als je aan het…
Astraal reizen en dromen: een wereld in de 5de dimensie

Astraal reizen en dromen: een wereld in de 5de dimensie

Astraal reizen of astrale dromen is het overgaan van de derde dimensie naar de vijfde dimensie. Een ingewikkeld proces, maar nog niet zo heel bijzonder, aangezien de meeste normale dromen ons ook naar…
Lucide droom: baas over je droom

Lucide droom: baas over je droom

Je bent aan het dromen, net zoals alle andere nachten. In je droom vliegen de kogels om de oren en je probeert te vluchten. Maar dan gebeurt er iets magisch: je weet dat je aan het dromen bent. Je ben…
Dezelfde droom of nachtmerrie: wat nu?

Dezelfde droom of nachtmerrie: wat nu?

Een mens komt tijdens zijn slaap in vier verschillende fasen terecht. In de eerste fase slaap je licht en in de vierde fase slaap je zo vast dat er in je hersenen elektronische activiteiten gaan plaat…
Help: agressie tijdens dromen en nachtmerries

Help: agressie tijdens dromen en nachtmerries

Als mensen gaan slapen komen zij in de zogenoemde remslaap terecht. Deze bestaat uit vier fases. Pas in de vierde fase begint een mens met dromen. Helaas zijn dromen niet altijd even leuk. Sommigen ga…

Slaapproblemen door nachtmerries

Door een vervelende nachtmerrie kan je niet meer in slaap komen. Je bent vermoeid, schiet eerder in de stress en je humeur verandert drastisch. Dit allemaal kan de oorzaak zijn van nachtmerries. Geluk…
Alles over nachtmerries

Alles over nachtmerries

Een nachtmerrie is een vervelende ervaring. Je schrikt wakker, je ogen staan wagenwijd open en een druppel zweet loopt langs je wangen. Een enkele keer een nachtmerrie hebben is geen reden tot paniek.…
Schok voor het slapengaan: onschuldig of gevaarlijk?

Schok voor het slapengaan: onschuldig of gevaarlijk?

Je hebt het vast zelf wel eens gehad: een schok voordat je gaat slapen. Je hele lichaam spant zich aan en een raar, onprettig gevoel knalt door je lichaam heen. Je merkt het, maar niet genoeg om je sl…
Gepubliceerd door Vanzadelhoff op 13-05-2014, laatst gewijzigd op 12-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monoar, Pixabay